
Wat is de beste voetverzorging bij diabetes?
Je voorkomt veel problemen, door je voeten op de juiste manier te verzorgen. Hoe je dat bij diabetes doet?
1. Houd je bloedsuiker stabiel
Door jouw bloedsuiker regelmatig te controleren, vermijd je een te hoog niveau (en grote schommelingen). Daarmee voorkom je (meer) schade aan bloedvaten en zenuwen.
2. Loop niet op blote voeten
Als je zenuw- of vaatschade hebt, ervaar je de temperatuur van de ondergrond anders. Je voelt niet goed of het te warm of te koud is. Zo loop je snel een wondje op. Trek daarom iets aan je voeten.
Dit geldt ook voor het gebruik van een hete kruik (’s nachts). Doe ook dat liever niet.
3. Knip je nagels recht (en niet te kort!) af
Bij een ingegroeide teennagel groeit de rand in de huid. Het veroorzaakt een dikke, rode en pijnlijke plek. Geef nagels daarom niet de kans om in te groeien. Dat doe je door ze recht, en niet te kort, af te knippen. Dus niet in de hoekjes (alleen als deze te scherp worden).
4. Zorg voor passende schoenen
Het is belangrijk om drukpunten te voorkomen, als je diabetes hebt. Dat doe je met schoenen die bij jouw voeten passen. Als je een verwijzing krijgt van een medisch specialist, dan kun je bij ons terecht voor orthopedische schoenen (dames, heren en kinderen).
Wij maken schoenen, waarmee je voetklachten en -vervormingen voorkomt. Maar wees niet bang, je zult niet merken dat het orthopedische schoenen zijn. Onze schoenen zijn comfortabel, maar ook stijlvol!
5. Draag wollen of katoenen sokken
Er zijn speciale diabetessokken om de doorbloeding in je voeten te verbeteren en vochtophoping te voorkomen. Je kunt ook gebruik maken van wollen of katoenen sokken om de druk op je voeten te verlichten. Verschoon deze dagelijks.
6. Neem geen voetbaden
Ja, voetverzorging bij diabetes is belangrijk. Nee, daarvoor is een voetbad niet noodzakelijk. Dat is zelfs af te raden. De huid kan te week worden of middelen kunnen de huid irriteren. Je voeten wassen/afspoelen met water is voldoende.
7. Smeer je voeten in met crème
Houd de huid gehydrateerd, zeker als deze droog aanvoelt. Je kunt je voeten insmeren met een vette crème of olie. Voorkom wel dat het tussen de tenen vochtig blijft.
8. Plan regelmatig een medisch pedicure in
Bij een medisch pedicure wordt overtollig eelt verwijderd en eventueel ingegroeide nagels, likdoorns en kloven behandeld. Je zult merken dat dit verschil maakt! Is er iets mis? Dan ben je er direct bij, voordat er grotere problemen ontstaan.
9. Let op voeding en beweging
Door je gewicht in de gaten te houden, blijven je glucosewaardes meer onder controle. Dat doe je met een gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Dat laatste stimuleert ook de doorbloeding van je voeten. Win-win!
10. Controleer je voeten elke dag
Voorkomen is beter dan genezen. Maar als er tóch een wondje ontstaat, kun je er maar beter snel bij zijn. Leer jezelf aan om elke dag je voeten te controleren. Ontdek je een wondje of verkleuring? Neem dan contact op met jouw behandelend arts.