Een klapvoet is een aandoening aan de voorvoet. Het is dan (bijna) onmogelijk om de voet op te tillen. De voet wikkelt ook niet op een normale manier af. Daardoor ploft het hoorbaar op de grond. Vandaar ook de naam ‘dropfoot’. Wie een klapvoet heeft, loopt vaak moeizaam. Er is geen controle over de voet, waardoor je sneller valt of je enkel verzwikt.
Over een klapvoet
Wat verantwoordelijk is voor een klapvoet? Voetheffers. Dat zijn spieren in het onderbeen. Ze heffen je (grote) tenen en voet op. Als deze zwak zijn, zijn ze daar niet meer toe in staat. Het optillen of afwikkelen van de voet gaat niet.
De ‘nervus peroneus’ zenuw stuurt de voetheffers aan. Is deze beschadigd of bekneld, dan vermindert de functie. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door een hernia, beroerte of spierziekte. Maar het wordt soms ook veroorzaakt door te veel/vaak met je benen over elkaar zitten.
Een klapvoet kan genezen, met dank aan specifieke oefeningen. Dit proces kan wel tot een jaar duren. Soms is een operatie of advies van een fysiotherapeut noodzakelijk. Maar er zijn ook gevallen, waarin een klapvoet niet (voldoende) geneest. Orthopedische schoenen bij een klapvoet zijn dan aan te raden.
Orthopedische schoenen bij een klapvoet
Welke orthopedische schoenen je nodig hebt bij een klapvoet, verschilt per situatie. De een heeft voldoende ondersteuning met een aangepaste zool of enkel-voetorthese (EVO). Dat is een brace of spalk, die de voet heft tijdens het lopen. Daardoor loop je stabieler.
De ander is geholpen met een hoge orthopedische schoen. Deze sluit om de enkel heen. Dat biedt meer stabiliteit. Wat het beste bij jou past? Dat bepalen we samen in een adviesgesprek. Tijdens die afspraak meten we jouw orthopedische schoenen aan.
Er ontstaat een blauwdruk, die we in gips gieten. Elk model wordt op maat gemaakt. Je mag zelf weten welke kleur of materiaal het wordt. Dat kenmerkt onze schoenen. Ze bieden het comfort dat je nodig hebt, maar je loopt er ook stijlvol bij. Laat je verrassen!
Afspraak, werkwijze en vergoedingen
Twijfel je of jij orthopedische schoenen bij een klapvoet nodig hebt? Hiervoor krijg je een verwijzing van een medisch specialist. Deze heb je nodig om bij ons een afspraak te maken. Wij maken orthopedische schoenen voor dames, heren en kinderen. Je komt vier keer bij ons langs:
- Eerste afspraak: in 1,5 uur meten we je schoenen aan.
- Pasafspraak: na 4 weken kom je langs voor een pasafspraak. Dan kies je ook de kleur en het model.
- Afleverafspraak: je schoenen zijn 6 tot 8 weken daarna klaar.
- Controleafspraak: 4 weken later kom je nog een keer langs, om te bespreken of je schoenen goed zitten. We maken dan ook een reservepaar.
Orthopedische schoenen bij een klapvoet worden vergoed door de zorgverzekeraar. In de meeste gevallen ook het reservepaar. Maar er geldt wel een eigen bijdrage. Daarover lees je hier meer.
Veelgestelde vragen
Hier vind je een selectie van veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op!
-
Hoelang duurt het aanmeten van orthopedische cschoenen?
Het aanmeten duurt ongeveer een uur.
-
Hoelang duurt het voordat mijn orthopedische schoenen klaar zijn?
Na 2 tot 3 weken zijn je schoenen klaar. Dan nemen wij contact met je op.
-
Vergoedt mijn zorgverzekeraar orthopedische schoenen?
Zorgverzekeraars vergoeden orthopedische schoenen vanuit de basisverzekering wanneer je een verwijzing van een medisch specialist hebt. Let op: er geldt wel een eigen bijdrage.
-
Ik heb orthopedische schoenen nodig. Wat is mijn eigen bijdrage dit jaar?
De eigen bijdrage wordt jaarlijks bepaald. In 2025 bedraagt dit € 134,00. Voor kinderen t/m 15 jaar is dit € 67,00.