Over vergoedingen en terugbetalen

Worden semi-orthopedische schoenen vergoed?

Worden semi-orthopedische schoenen terugbetaald? We leggen je graag uit hoe dat werkt, want een behandeling van medische specialisten is doorgaans niet gratis.

Terugbetalingen, tegemoetkomingen en vergoedingen voor semi-orthopedische schoenen hebben te maken met je basisverzekering en je verzekeraar. De basisverzekering dekt de kosten van onder meer medische voorzieningen en hulpmiddelen. Hier vallen semi-orthopedische schoenen ook onder.

Lees meer

Vergoeding van semi-orthopedische schoenen

Ben je 18 jaar of ouder, dan betaal je het eerste deel van de zorg uit het basispakket. Dit is je eigen risico en bedraagt in 2022 voor semi-orthopedische schoenen €385. Hoe vaak je hierop aanspraak mag maken, hangt af van een aantal factoren. Dit zijn ze:

  • Om in aanmerking te komen voor semi-orthopedische schoenen, moet je een verwijzing hebben van een medisch specialist. Denk aan een orthopedisch chirurg, revalidatiearts of reumatoloog.
  • Je hebt aanspraak op deze voorzieningen en hulpmiddelen wanneer je een wisselpaar semi-orthopedische schoenen nodig hebt. Wanneer je 16 jaar of ouder bent, kun je drie maanden na de aanschaf van het eerste paar in aanmerking komen voor een reservepaar. Zodat je twee adequate paren hebt om te dragen.
  • Je hebt aanspraak op deze voorzieningen en hulpmiddelen wanneer je semi-orthopedische schoenen vervangen moeten worden. De gebruikstermijnen verschillen per verzekeraar. Die zetten we hieronder voor je op een rij.

Dit zijn de gebruikstermijnen:

  • Ben je verzekerd en ouder dan 16 jaar dan geldt, afhankelijk van de zorgverzekeraar, een gebruikstermijn van 15 tot 18 maanden.
  • Ben je verzekerd en jonger dan 16 jaar dan geldt, afhankelijk van de zorgverzekeraar en de groei, een gebruikstermijn van 6 tot 9 maanden.

Wat vergoedt je zorgverzekering?

Komen semi-orthopedische schoenen in aanmerking voor terugbetaling? De eigen bijdrage in 2022 van semi-orthopedische schoenen bedraagt €126,00. Voor kinderen jonger dan 16 jaar bedraagt dit €62,00.

Het hangt af van je verzekering of wij de semi-orthopedische schoenen moeten aanvragen bij je zorgverzekering. Wil je weten of je recht hebt op een vergoeding voor semi-orthopedische schoenen, neem dan contact met ons op.

×

Vakantieperiode

De vakantieperiode is ook bij ons aangebroken. Hierdoor zijn we op sommige momenten telefonisch minder bereikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Bel direct voor een afspraak